Astronomie cu camere video /webcamere


Introducere

In ultimii ani, pe piata perifericelor pentru calculatoare, au aparut niste minuate jucarii numite webcamere, adevarate camere video in miniatura. Camerele au un detector electronic, chip CCD sau CMOS, rezolutie fizica cuprinsa intre 288x340 pana la 800x600 si se conecteaza la calculator fie prin portul paralel (modele mai vechi), fie prin mai noul port USB.
Cu o webcamera se pot captura atat imagini statice, fotografii in toata regula, cat si filmulete video in format AVI. Mai toate camerele de pe piata sunt acum color, cu culoare de la 24 bpp (8 biti pe canal) in sus, deci culori naturale.
Cativa amatori mai intreprinzatori s-au gandit sa foloseasca aceste mici jucarii la astronomie. Se pare ca unele din aceste camere sunt suficient de bune/sensibile pentru a putea fi folosite pentru astro-video-fotografie lunara si planetara, odata ce sunt atasate in focarul unui telescop de orice dimensiuni.

In Astroclub, Zoli Deak este pionier in acest domeniu. Iata ma jos unele din primele imagini capturate de Zoli folosind o webcamera Philips Vesta PCVC 740K si o serie de telescoape.


Soare

Imaginea Saptamanii

Soarele in doua zile consecutive
Teleobiectiv Tair3-S f=300mm, f:5.6
27, 28 octombrie 2001, aprox. 08:30 UT
filtru Baader Astrosolar (D5)+ filtru verde
webcamera Philips PCVC740K
mediana a >5 de imagini capturate cu softul Vega, prelucrate cu AstroStack si Adobe Photoshop
Autor Zoltan Deak, © 2001

Se poate observa usor roatatia discului solar intre cele doua cadre.


Intoarcere la pagina principala