Stiri


 • Vladimir Boico (1909-2001)
  Din pacate, prima stire de pe aceasta pagina este una trista.
  Pe data de 27 ianuarie 2001 a incetat din viata Dl. Vladimir Boico, presedinte de onoare al Astroclubului, fost presedinte (1990-1998) si omul care a tinut Astroclubul pe linia de plutire in primii ani dupa 1990. Pentru multi mebrii mai tineri sau mai batrani ai Astroclubului, Dl. Boico a fost "lumina calauzitoare". Multi ii datoreaza dl. Boico faptul ca au instrumente astronomice, de la sfaturi pentru constructie pana la oglinzi de telescop gata facute sau instrumente intregi. Iata cum era prezentat Dl. Boico intr-un material scris in 1999 de Dna. Erika Suhai:

  " O personalitate marcanta in viata Astroclubului Bucuresti este ing. Vladimir Boico, cel mai varstnic astronom amator roman, nascut in 1909, primul om care a urcat cu un telescop de constructie proprie pe varful Omul - Bucegi. In anul 1966 a descoperit din avion in desertul Betpac-Dala din Asia Centrala un crater meteoritic numit Shunak. La cererea astronomului Gheoghe Petrescu de la Institutul Astronomic al Academiei Romane a construit un dispozitiv mecanic cu ajutorul caruia se puteau fotografia pe aceeasi placa Jupiter, satelitii planetei si stelele de referinta, cercetare care a prezentat interes pentru N.A.S.A. la intocmirea programului spatial al navelor Pioneer 10 si 11. A facut indelungate observatii asupra Soarelui cu instrumente de constructie proprie, ocupandu-se de calitatea imaginilor fotosferei solare la Bucuresti in perioada 1964-1990. Timp de 20 de ani, intr-un mic laborator din cladirea Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", a initiat in activitatea de slefuire a unei oglinzi de telescop pentru zeci de tineri care doreau sa aibe un instrument astronomic propriu."
  Numarul 6 al Bolidului este dedicat Dl. Boico.
  Din nefericire, Dl. Boico si-a petrecut ultimii ani ai vietii in singuratate.Batranetea si boala au afectat incetul cu incetul memoria unui om care a vazut si trait multe. Doar prietenii apropiati l-au mai vizitat in ultimul an de viata. Dl. Boico s-a stins intr-o zi de ianuarie avand alaturi de el pe prietenul de-o viata, dl. Vidican.

  Odihneasca-se in pace...


 • Cometa C 2001/A2 Linear!!
  15 iunie 2001
  Aflata la ora actuala in Cetus, cometa prezinta o stralucire neasteptat de mare, magnitudine vizuala 5, cu 4-5 magnitudini mai stralucitoare decat prognoza!
  O efemerida poate fi gasita pe pagina de web dedicata C 2001/A2 de la International Comet Quarterly, ICQ. Cometa are inca declinatie prea mica pentru a fi vizibila cum trebuie de la latitudinea Romaniei, dar se misca rapid spre declinatii mai nordice, urmand a fi vizibila foarte bine in luna iulie 2001, cand va trece pe langa "coada" Pestilor , spre Pegas! Nu ratati aceasta frumoasa cometa.
  Dar fiti pregatiti si pentru surprize, nucleul cometei se pare ca s-a sfaramat in cateva bucati nu de mult (inceputul lui mai), stirea vine de la Sky and Telescope, uitati-va in josul paginii respective.


 • Manualul de observatii la Meteori al SARM!!
  15 iunie 2001
  Societatea Astronomica Romana de Meteori, SARM anunta publicarea Manualului de Observatii la Meteori, prima publicatie de acest fel din Romania. O descriere a continutului poate fi gasita aici.
  Brosura costa 10.000 lei +posta si de poate comanda prin email direct la SARM, sarm@romwest.ro sau puteti completa urmatorul formular online.
  Succes la observatii!