Stiri


 • Manualul de observatii la Meteori al SARM!!
  15 iunie 2001
  Societatea Astronomica Romana de Meteori, SARM anunta publicarea Manualului de Observatii la Meteori, prima publicatie de acest fel din Romania. O descriere a continutului poate fi gasita aici.
  Brosura costa 10.000 lei +posta si de poate comanda prin email direct la SARM, sarm@romwest.ro sau puteti completa urmatorul formular online.
  Succes la observatii!


 • PERSEIDE 2001
  19 iulie 2001
  Societatea Astronomica Romana de Meteori, SARM anunta tabara anuala de meteori si astronomie generala Perseide 2001!
  Singura tabara de acest fel din Romania, aflata cum la editia a IX-a, tabara a fost organizata incepand din 1992, bucurandu-se in fiecare an de prezenta a zeci sau sute de astronomi amatori si profesionisti din intreaga tara ca si de pe alte meleaguri.
  Un succes deosebit au fost "Perseide 1999", organizata in acelasi timp cu eclipsa totala de Soare din 11 august 1999, SARM fiind coorganizator al EuRo Eclipse '99. .
  Toate editiile trecute au fost ogranizate la Targoviste, locul de nastere al SARM, dar editia de anul acesta se tine la Corbasca, Judetul Bacau, langa Adjud, localitate aflata pe valea Siretului, aprox. 500m altitudine.

  Cateva amanunte:

 • Ce?:
  Tabara Nationala de Astronomie pentru Tineret.
  În program: scoala astronomică de vară, cursuri de astronomie practică, observatii astronomice, orientare pe boltă, concurs de astronomie, drumetie (2 excursii, la Manastirea Poglet si la Palanca la Trovanti.), festival de cosmopoezie în cadru natural. Tabăra va fi consacrată 50% domeniului meteori si 50% domeniului astronomie generală.
 • Cand? :
  21-30 iulie 2001. Tabara incepe sambata 21 iulie la ora 12:00.
 • Unde? :
  Corbasca, jud. Bacau. Cu trenul pana la Adjud, apoi 30 km. cu autobuzul pana la Corbasca: conform informatiei trimise de Dan Mitrut, organizatorul local al taberei, sunt 3 autobuze care merg din autogara Adjud spre Corbasca: la 10.15, la 14.15, la 18.35. In principiu, autobuzele respective vor avea un insemn al taberei si soferul va sti despre tabara. Intrebati!
 • Altele:
  Taxa de participare in tabara este de 50.000 lei. Daca exista persoane pentru care aceasta suma este o problema si nu pot participa in tabara din acest motiv, sunt rugate sa anunte organizatorii.
  Cazarea va fi la cortul personal (sau imprumutat). Incepand de luni, 23 pana sambata, 28 iulie, se asigura o masa calda pe zi. In rest, participantii vor trebui sa cumpare hrana proprie. Sursa de apa la 100m de tabara, grupuri sanitare disponibile. Dan Mitrut pune la dispozitia participantilor 2 congelatoare pentru pastrarea hranei.
  Participantii sunt rugati sa aduca vesela de campare, haine mai groase si echipament de ploaie, vremea este schimbatoare la deal.

 • Pentru mai multe informatii:
  Valentin Grigore: sarm@romwest.ro. telefon: 092/829034 (mobil)
  Dan Mitrut: alcoor@email.ro

  Daca cititi aceasta stire tarziu dar tot ati dori sa participati pentru restul perioadei, va rugam sunati la 092/829034 (mobil), Valentin Grigore, presedintele SARM, si sa trimiteti email lui Dan Mitrut la alcoor@email.ro.


 • Cometa C 2001/A2 Linear!!
  26 iulie 2001

  C 2001/A2, fotografiata pe 15 iunie de Raquel Shida (Săo Paulo/Brazilia). © 2001 Raquel Shida

  Aflata la ora actuala in Pegasus, cometa prezinta o stralucire neasteptat de mare, magnitudine vizuala 6. Cometa se poate observa acum pe cerul de seara, rasarind la ora 21 pe 15 iulie. Cometa a fost observata de cel putin 20 de observatori din Romania, fiind gasita a avea un aspect difuz, cu un nucleu mic si o coama de diametru aparent in jur de 20' (aproape cat Luna Plina). Cometa a fost observata ca o pata difuza chiar si din oras (Iulian Olaru, Adrian Sonka si Zoltan Deak au observat-o din Bucuresti). Iulian Olaru raporteaza vizibilitatea slaba cu ochiul liber dintr-un loc de observatii aproape de Vama Veche, jud. Constanta.(23 iulie)
  O efemerida poate fi gasita pe pagina de web dedicata C 2001/A2 de la International Comet Quarterly, ICQ. Cometa are acum mag. 4-5, fiind prognizata a fi de mag. 5-6 in iulie, deci la limita vizibilitatii cu ochiul liber dintr-o locatie cu cer negru, din afara oraselor. Folositi harta alaturata pentru a identifica cometa printre stelele din Pegas. De asemena, efemerida poate fi gasita si in nr.1 al publicatiei Astroclubului, Vega
  Observatii de ultima ora estimeaza stralucrea cometei la 6.0-6.3!, conforma cu cele mai optimiste previziuni. Iesiti la observatii!
  Cometa C 2001/ A2 Linear
  Traiectoria cometei C2001 /A2 printre stelele din Cetus, Pesti si Pegas in luna iulie 2001. Cometa ar trebui sa aiba o magnitudine in jur de 5-6 in perioada respectiva, fiind vizibila usor cu un binoclu sau o luneta mica dintr-o locatie cu cer negru.
  Repetam, cer negru, departe de oras, 20-30km la sud de un oras mare, 5-10km sud de un oras mai mic.
  Apasati pe imagine pentru varianta completa a hartii. ( 18kb, gif)., care arata stele pana la mag. 6.
  Pe harta apare si traiectoria planetei Uranus, de pe 6/30 pana pe 9/30. Uranus are mag aprox.6 si un diametru aparent de numai 3" de arc...
  Succes!

  Intoarcerea la pagina principala