Astronomia in Romania si aiurea


Astronomia de amatori in Romania

La ora actuala, probabil avem doar cateva astrocluburi active in Romania:

  • In Bucuresti, Astroclubul Bucuresti, adica noi, cu vreo 30 de membri, club bazat in Bucuresti. Pentru ca Bucurestiul contine o populatie mare de studenti, Astroclubul este locul de intalnire al multor astronomi amatori veniti din intreaga tara in ca studenti in Bucuresti. Astroclubul se ocupa in special de observatii astronomice si popularizare la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".
  • Cea mai mare organizatie de amatori din Romania la ora actuala este fara indoiala SARM - Societatea Astronomica Romana de Meteori din Romania, care are la ora actuala cateva sute de membrii si filiale in toata tara.
    Creata de inimosul Valentin Grigore in 1993 ca raspuns la tot mai inactivul Astroclub Bucuresti, SARM are sediul central in Targoviste.
    Poate cea mai importanta contributie a SARM la astronomia de amtrori romaneasca este organizearea anuala a manifestarii "Perseide", o tabara astronomica de vara cu 100-200 de participanti din intreaga tara, singura intalnire anuala regulata a astronomilor amatori romani.
    "Perseide" a fost initial conceputa ca o tabara de observatii la meteori - in special la curentul meteoric "Perseide"-maxim in jur de 11 august, dar scopul pur observational al manifestarii s-a extins rapid la o scoala de vara de astronomie pentru tineret, unde incepatorii pot lua contact cu amatorii mai vechi si pot participa la conferinte si talkuri pe teme de astronomie observationala organizate in tabara.
    In 1993, cerul pe "Dealul Voievozilor", locul de campare al taberei "Perseide", era inca destul de putin afectat de poluarea luminoasa a orasului Targoviste si a satelor inconjuratoare. Din pacate, orasul s-a umplut rapid de lumini prost proiectate, iar satenii din satele din "vale" au inceput sa-ti instaleze neoane in curti, asa ca cerul la "Perseide" a devenit aproape de neutilizat pentru observatii la meteori sau astronomie generala, desi e inca mult mai bun decat cerul Bucurestiului.
    Asa ca la editiile ulerioare, Perseidele au inceput sa aiba doau parti, una la Targoviste, pentru "Colocviul National de Astronomie", "Festivalul de Cosmopoezie" si tabara de tineret de pe "deal" si o a doua parte, in Bucegi si alte locuri, pentru observatiile propriu-zise.
    Ca tot veni vorba, "Perseide" insemana la ora actuala vreo 4 lucruri diferite:
  • "Colocviul National de Astronomie", 1-2 zile de conferinte, cu vorbitori astronomi profesionisti si amatori din toata tara.
  • "Festivalul de Cosmopoezie", 1-2 zile de manifestari artistice legate de astronomie. S-ar putea spune ca SARM a creeat acest curent artistic unic in Romania, unde poezia, teatrul si arta grafica se impletesc cu astronomia. Patronul de necontestat al "Festivalului de Cosmopoezie" este poetul, "astropoetul", Adrian Dorian Gheorghe, membru important al SARM. "Festivalul" cauta sa prezinte spectatorilor acea legatura spirituala unica dintre om si cer si multi participanti la tabara sfarsesc prin a scrie o "astropoezie", astrogluma si tot asa. La un moment dat, se zvonea ca in tabara se mananca "astrociorba"...
    Lasand gluma la o parte, multi cred ca "Festivalul.." a cam acaparat "Perseidele" si ca lumea invata mai mult astropoezie decat astronomie...
  • Tabara de astronomie de pe "Dealul Voievozilor", tabara de corturi, cu scurte prezentari si discutii ziua si cu observatii la meteori si la ce se mai poate noaptea. In perioada petrecuta pe deal, "novicii" in astronomia de meteori ar trebui sa invete cum sa faca observatii sistematice, cum sa inregistreze si cum sa reduca observatiile si tot asa. Din pacate, putini o fac, si lumea vede "Perseidele" mai mult ca pe o tabara de vara, unde se hoinareste ziua si se doarme noaptea...
  • Tabere la munte si in alte locuri. Valentin Grigore se deplaseaza de obicei la cabana Piatra Arsa, impreuna cu un grup de observatori, pentru a observa maximul "Perseidelor". Celelalte tabere sunt de fapt intruniri locale ale filialelor SARM din tara.