Eclipsa Totala de Soare din 1999
Prins cu fotografierea coroanei solare in cele atat de scurte 2min11s ale totalitatii, Zoli Deak a intarziat 30s si astfel momentul totalitatii a fost pierdut. Cu toate acestea, fotografia de mai sus ramane exceptionala, singura de felul ei efectuata din Romania in acea zi eterna numita in calendar 11 august 1999. Imaginea de mai sus este o expunere multipla pe film TP2415, printr-un aparat "Smena 8M", 40/4 la f:22, 1/30s prin filtru Mylar pentru fazele partiale, 1/30s fara filtru pentru "totalitate", intre 10:28 UT si 11:48 UT. Zoli a fotografiat eclipsa din nordul Bucurestiului.


Eclipse

 

Eclipsele noastre

Mai mult decat orice, eclipsele sunt surse de amintiri, de multe ori amintiri pentru tot restul vietii. In sufletul Astroclubistilor, eclipsa totala de Luna din sept. 1997 va fi pentru totdeauna asociata cu prezenta dl. Jean Dragescu in Bucuresti. Eclipsa totala de Soare din 1999 va fi pe veci intiparita in memoria vie a oamenilor ce au vazut-o, ca si pe miile de metri de pelicula foto folosite in acele doua minute. Parerea de rau a celor ce au ratat-o va fi de asemenea eterna. Astronomii amatori isi masoara viata dupa eclipse si comete. Cer senin , Astroclubisti!

Eclipsele sunt fenomene rare si deosebite. Desi media este de doua eclipse de Soare si doua de Luna pe an, nu toate sunt vizibile de pe intrega suprafata a globului simultan. Situatia se prezinta diferit pentru eclipsele de Soare si de Luna asa ca le vom trata separat.

  • Eclipse de Luna
    Din cauza modului in care se produc, Luna intra in conul de umbra al Pamantului, eclipsele de Luna pot fi observate aproape simultan din locatii situate pe putin mai mult de jumatate din suprafata globului, jumatatea in care este "noapte" in momentul producerii eclipsei. Dar multe din eclipsele de Luna sunt partiale si o alta parte sunt prin penumbra. Doar cele totale sunt "super spectaculoase". Din cate am numarat eu, avem cam o eclipsa totala la 3-4 ani, vizibila dintr-un loc dat pe Pamant, dar calculul este pur empiric.
  • Membrii Astroclubului au fotografiat numeroase eclipse totale de Luna de-a lungul anilor, cele mai recente fiind cea din 9 ian. 2001, cea din 21 ian. 2000 si cea din 16 sept. 1997. Prezentam cateva din aceste fotografii in sectiunea dedicata eclipselor de Luna din galeria de imagini din josul paginii.

  • Eclipse de Soare
    Pentru un loc dat, eclipsele de Soare sunt mai rare decat cele de Luna, Luna trebuind sa se interpuna intre Pamant si Soare. Cei aflati undeva in ingusta umbra a Lunii vor vedea o eclipsa de Soare, partiala sau totala. Avem cam o eclipsa totala la 40 de ani, vizibila din aceeasi regiune de pe pamant. Cele partiale sunt mai dese, dar mai rare ca eclipsele totale de Luna.

    Ultima eclipsa partiala de Soare vizibila din Romania a avut loc pe data de 12 oct. 1996, intr-o zi mai mult noroasa. Majoritatea Astroclubistilor au observat eclipsa de pe terasa astronomica a Palatului Copiilor din Bucuresti. Spre norocul observatorilor, Soarele a fost vizibil din cand in cand prin panza noroasa si si astfel avem cateva fotografii reusite.
    Ultima eclipsa de Soare observata de membri ai Astroclubului a fost eclipsa partiala din ziua de Craciun, 25 dec., a anului 2000, observata din Canada de doi Astroclubisti aflati acolo din voia vremurilor. Mai jos puteti vedea o parte din aceste imagini.

    Memoria peliculei membrilor mai tineri ai Astroclubului a inregistrat doar o singura eclipsa totala de Soare, "marea eclipsa din 11 august 1999". Traversand intreaga Europa, eclipsa a avut durata maxima aproape de Ramnicu Valcea, mai precis langa statiunea Olanesti. Pentru cei care au vazut-o, eclipsa a fost evenimentul astronomic al secolului. De aceea, vom face o mica paranteza si vom scrie ceva mai mult despre:

    "Eclipsa Totala de Soare din 11 august 1999"

    Desi din punct de vedere turistic evenimentul a adus profituri cu mult sub asteptarile guvernantilor Romaniei, eclipsa a fost tot ce astronomii se asteptau sa fie, aproximativ 2 min de intuneric ireal, cu orizontul colorat in culorile amurgului si cu fantastica coroana solara deasupra capetelor oamenilor inmarmuriti. In Bucuresti, cele 2 min si 11s de totalitate au adus cu ele cea mai adanca tacere traita de locuitorii capitalei in plina zi din ultimii 40 de ani. Emotiile traite de membrii Astroclubului in acele momente au fost cuprinse intr-un mic text, un fel de mic album al trairii eclipsei , compilat de D-na profesoara Erika Suhai, presedinta Astroclubului la acea vreme . Eclipsa a adus cu ea, poate mai mult decat orice, "starea de cer", vorba presedintelui S.A.R.M, Valentin Grigore.

  • Una din activitatile importante legate de eclipsa a fost programul "Ora Astrala A Romaniei", program organizat de Fundatia Astronomica Romana impreuna cu un numar de licee situate de-a lungul fasiei de totalitate. Omul care a muncit cel mai mult pentru succesul, fie el si partial, a OAR, este profesorul Florin Serbu, profesor de fizica la Grupul Scolar Eforie Sud.
    Pentru cei nefamiliari cu OAR, programul a urmarit utilarea cu telescoape, camere CCD si accesorii a catorva licee aflate pe traseul eclipsei, in vederea observarii fenomenului. Printre instrumentele primite de fiecare liceu au fost: cate un telescop Meade LX50 de 250mm diametru, un Dobsonian Meade de 200mm diametru, o camera CCD Pictor 216XT, set complet de oculare Plossl Meade, o luneta Meade de 90mm diametru si cate un laptop pentru achizitia de imagini cu camera CCD. Sponsorul principal al actinunii a fost fundatia Soros.
    Din nefericire, rezultatele fiecarui liceu in parte n-au fost publicate mai nicaieri, doar liceul din Eforie Sud, adica Florin Serbu, avand o pagina de web dedicata eclipsei.

  • O alta actiune memorabila, de data aceasta organizata de SARM si Dr. Ovidiu Vaduvescu, Canada a fost EuRo Eclipse '99. Ovidiu, membru al SARM si al Astroclubului, a depus un volum de munca imens pentru a aduce in tara un numar de turisti straini, majoritatea amatori astronomi, atat pentru eclipsa , cat si pentru Perseide '99. "EuRo Eclipse '99" a oferit turistilor 6 pachete, fiecare intr-o zona diferita a tarii. SARM a gazduit astronomii stationati in Targoviste, Romantic Trave ,operatorul turistic al EuRo Eclipse '99, ocupandu-se de celelalte 5. Actiunea a fost un succes, majoritatea celor veniti au vazut si fotografiat eclipsa. 170 de turisti straini din 15 de tari au venit in Romania prin actiunea EuRo Eclipse '99, 6 din cele 7 grupuri reusind sa si fotorgafieze soarele eclipsat! Mai multe detalii pe pe site-ul EuRo Eclipse '99.

  • O alta actiune, organizata de Institutul Astronomic al Academiei Romane si de IAU, a fost "24th IAU/UNESCO International School for Young Astronomer". Un nume foarte pompos pentru o actiune de foarte mica anvergura, cu 18 participanti straini. Actiunea s-a desfasurat in campusul de la Magurele-Bucuresti al Facultatii de fizica Bucuresti. Omul numarul unu in aceasta actiune a fost Mircea Rusu, profesor de astrofizica la Facultatea de Fizica, singurul om care se ocupa de astrofizica la Magurele.

  • Din pacate, Astroclubul Bucuresti nu adus nici o contributie organizata la popularizarea eclipsei in Bucuresti, desi membrii individual ai clubului au participat fie la actiuni ale SARM, fie la actiuni ale OAR.
  • Fotografii ale eclipsei totale de Soare din august 1999

    Multi astronomi si non-astronomi au fotografiat eclipsa, dar foarte putine din acele fotorgafii au fost publicate pe internet. Iata cateva link-uri catre paginile de web care contin fotografii ale eclipsei realizate cu ocazia eclipsei. Fotografiile mebrilor Astroclubului vor fi prezentate separat putin mai jos, in sectiunea dedicata eclipselor totale de Soare:

  • In primul si in primul rand, pagina cu fotografii ale eclipsei creata de Ovidiu Vaduvescu dupa incheierea "EuRo Eclipse '99". Pe pagina se afla link-uri catre fotografii ale eclipsei realizate de membrii SARM in timpul eclipsei, ca si de catre doi membrii ai Astroclubului si de diversi astronomi straini oaspeti ai EuRo Eclipse '99.
    Pagina de mai sus contine mare parte din rezultatele obtinute de SARM la eclipsa.

  • Pagina prof. Florin Serbu la Eforie Sud, care contine o serie intreaga de fotografii de excelenta calitate ale diverselor faze ale eclipsei, realizate prof. Florin Serbu si cativa elevi ai dansului. Aceasta este prima pagina dedicata eclipsei realizata de un liceu membru al OAR, cel putin din cate stiu eu.
  • .

  • Pagina dedicata E'99 a asociatiei URANIA, cealalta asociatie astronomica din Bucuresti. Fotografiile eclipsei apartin lui Alexandru Rupa, fost elev al D-nei Tulbure de la Cercul de Astronomie al Palatului Copiilor. Desi nu am nici o informatie in aceasta privinta, fotografiile par facute printr-un LX50 de genul celui primit de Palat in cadrul programnului OAR! Putem considera aceasta pagina Palatului? Tinanad cont de colaborarea URANIA-Palat, descrisa in una din paginile URANIA , probabil da.

  • NOU - Pagina lui Stefan Berinde. Stefan este astronom profesionist la Observatorul Astronomic din Cluj, doctorand in astronomie la Universitatea "Babes Bolyai" din Cluj-Napoca si, nu in ultimul rand, membru SARM. Excelenta pagina lui Fane!
  • NOU - Pagina centrului AREA- fost OAR din Arad. Excelenta realizare, un exemplu pentru toate celelalte centre OAR. Pagina a fost creata si este intretinuta de profesorul Arsenov Branco, Colegiul National "Moise Nicoara" din Arad si de alti membri AREA Arad
  • O fotografie realizata la Targu Jiu de catre echipa "Colegiului National Traian Lalescu" din Hunedoara. Omul din spatele actiunii de la Hunedoara este Mircea Nistor. Din pacate pe pagina nu exista nici un detaliu despre alte rezultate
  • Romani, publicati rezultatele !!
    Desi exista informatii ca centrul OAR de la Calarasi ar fi obtinut rezultate bune, se pare ca nu au fost publicate nicaieri pe internet. In cazul in care cunoasteti un web site care contine aceste rezultate sau altele, va rugam contactati-ne!.


    Galeria

    Prezentam mai jos fotografii realizate de mebrii Astroclubului cu ocazia a catorva eclipse de Soare si de Luna din ultimii ani. Toate fotografiile au nordul in jos si estul la dreapta, cu exceptia celor marcate ca atare.

     
    Eclipse Totale de Soare

    Eclipsa totala de Soare. Primul inel de diamant.
    11 August 1999
    expunere nedeterminata pe Fuji Superia 100 la f:5
    Luneta 80mm f:5
    Exceptionala aceasta fotografie, realizata de Ovidiu si Simona Vaduvescu, impreuna cu Damien Simon, prin panza de nori subtiri ce s-a jucat cu mai toti observatorii eclipsei in Bucuresti.
    foto Ovidiu si Simona Vaduvescu.Apasati aici pentru alte fotografii ale eclipsei din acceasi serie.
    Eclipsa totala de Soare. Protuberante si "Baily beads"
    11 August 1999
    1/500s pe Fuji Superia 400 la f:10
    Celestron C5, Maksutov Cassegrain D=125mm f:10
    Coroana interioara aprare bine in fotorgafie, ca si cateva protuberante ce se vad prin vaile lunare vazute in profil la margine discului lunar -"Baily's beads". De remarcat protuberanta detasata vizibila in dreapta sus a fotografiei. Observatorii vizuali au raportat vizibilitatea cu ochiul liber a acelui mic fragment detasat. Privita prin prin telescop, Zoli Deak spune ca protuberanta arata "ca un calut"...
    autor Zoltan Deak. Apasati aici pentru alte fotografii ale eclipsei din acceasi serie.
    Eclipsa totala de Soare. Protuberante.
    11 August 1999
    1/250s pe Ektachrome 200 la f:11.5
    Luneta Busch, D=70mm f:11.5 + filtru de polarizare
    Sensibilitatea extrem de buna in rosu a peliculei diapozitiv Ektachrome 200 a permis fotografierea in culori naturale a protuberantelor in timpul totalitatii. Acesta proprietate a Ektachrome 200 este un lucru relativ now, Kodak a "innoit" pelicula nu demult.
    Fotografia este doar o bucata din mozaicul alcatuit de Calin din fotografiile luate in timpul eclipsei. Apasati aici pentru a vedea tot mozaicul (jpg 64k).
    autor Calin Niculae
    Eclipse Partiale de Soare

    Eclipsa de Craciun.
    Pentru mozaicul de mai sus, Alin Tolea a combinat trei expuneri facute in trei faze diferite ale eclipsei partiale de Soare din data de 25 decembrie 2000. Alin a folosit un refractor 70mm f:12, film color de 100 ASA si a expus 1/125s prin filtru Mylar. Expunerile au fost realizate, de la stanga la dreapta, la 16:30, 17:30 si 18:30 UT, din Toronto, Canada. Granulatia mare a filmului este bine vizibila. O descriere a circumstantelor fotografierii eclipsei poate fi citita in numarul 4 al "Bolidului"

    Eclipse de Luna

    Eclipsa de Luna din 9/10 ianuarie 2001
    9 ianuarie 2001, 20:27 UT
    45 secunde pe film Kodak PJ 400 ISO la f:10
    Telescop Celestron C5, D=125mm, F/D=10
    Extraordinara fotografia lui Calin. Timpul de expunere ales a permis inregistrarea pe pelicula atat a culorii umbrei cat si a catorva stele aflate langa Luna. De observat steua delta Geminorum pe punctul de a fi ocultata razant de limbul sudic al Lunii!
    Intreaga poveste a eclipsei poate fi citita in numarul 4 al "Bolidului"
    foto Stefan Calin
    Eclipsa de Luna din 21/22 ianuarie 2000
    22 ianuarie 2000, 4:28 UT
    20s pe Fuji Superia 400 ISO la f:9
    Luneta Meade ED D=125mm, F/D=9
    Fotografie facuta prin "cautatorul" telescopului de 500mm al Universitatii Johns Hopkins, Baltimore, USA. Cerul s-a inseninat cu 2h inainte de eclipsa, dupa un viscol puternic.
    foto Alin Tolea
    Luna partial eclipsata si domul telescopului de 500mm
    22 ianuarie 2000, aprox 5:30 UT
    15s pe Fuji Superia 400 ISO la f:4
    Obiectiv 50mm f:1.8 la f:4
    Dupa ce a fotografiat totalitatea prin telescop, Alin a iesit afara din dom si capturat Luna iesita partial din umbra Pamantului vazuta de langa domul telescopului mentionat mai sus. De remarcat stelele Castor si Polux in dreapta sus a Lunii!.
    O fotografie similara, efectuata de Astroclubistul Maximilan Teodorescu, dar la eclipsa din 9 ianuarie 2001 si avand ca fundal cupola Observatorului "Amiral Vasile Urseanu", apare in numarul 4 al Bolidului.
    foto Alin Tolea