Despre Noi


Inceputuri si prezent

  • Inceputuri
    Astroclubul Bucuresti a luat fiinta in 1968 ca organizatie a unor astronomi amatori si profesionisti din Romania. La infiintare, numele era Astroclubul Central Bucuresti iar organizatia era afiliata cu Observatorul Astronomic Popular din Bucuresti, astazi Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".
    Lista transformarilor prin care au trecut Astroclubul si Observatorul de-a lungul anilor este lunga. Lunga este si lista activitatilor de popularizare ale astronomiei in care Astroclubul a fost implicat de-a lungul timpului. Doritorii o pot citi aici
  • Prezent
    Astroclubul Bucuresti este acum o organizatie neguvernamentala, non-profit si cu personalitate juridica obtinuta la data de 5 aprilie 1990.

    Obiective

    Conform Statutului Astroclubului, organizatia are, sau ar trebui sa aiba, trei obiective:

  • Observarea fenomenelor astronomice de catre membrii Astroclubului, individual si ca organizatie.
  • Popularizarea astronomiei de amatori in Bucuresti si Romania.
  • Participarea Astroclubului ca organizatie la diverse manifestari cu caracter astronomic in Romania.-tabere de astronomie, conferinte de astronomie de amatori si tot asa...
    Din pacate, unii din membrii Astroclubului tind sa ignore cuvintele "ca organizatie", fapt care lucreaza impotriva functionarii Astroclubului... Citand un mic cuvant de duh gasit pe pagina asociatiei astronomice Urania, "cand nu stii spre ce te indrepti, sa nu te mire unde ai ajuns..."

    Adrese

    Sediul Astroclubului se afla la etajul al treilea al Observatorului "Amiral Vasile Urseanu".
    Adresa postala a Astroclubului este: Astroclubul Bucuresti , Bd. Lascar Catargiu nr. 21, 71111, Bucuresti, Romania.
    Adresa de email a Astroclubului este astroclubul@yahoo.com.
    Pagina de internet este http://astroclubul.tripod.com.

    Membrii Astroclubului

    Numarul de membri ai Astroclubului a tot fluctuat de-a lungul timpului, dar probabil nu a depasit niciodata 30 de oameni. Din acesti 30, doar 5-6 erau activi observational la un moment dat. Desigur, observatiile nu sunt totul, activitatea de popularizare a astronomiei constand si din cursuri si conferinte, activitate desfasurata de multi membri ai Astroclubului cu pregatire didactica.
    Din pacate, teoria multa fara observatii nu aduce rezultate viabile, asa ca membrii Astroclubului sunt incurajati sa gaseasca o activitate observationala de interes - sau mai multe- si sa incerce sa aduca o contributie observationala. Fara cunoasterea bazelor astronomiei observationale, un astronom este de putin folos pe terasa unui observator sau in fata unui public. Puterea de a populariza astronomia practica consta in mod egal din talentul de a vorbi in fata unui public si in cunoasterea astronomiei observationale.

    Iata mai jos o mica lista, incompleta, cu membrii actuali ai Astroclubului:


    Membrii de onoare ai Astroclubului
    Vladimir Boico  
    1909-2001
    Desi plecat dintre noi, Dl. Boico va ramane pentru totdeauna membru al Astroclubului. Presedintele Astroclubului din 1990 pana in 1998, presedinte de onoare din 1998 pana in 2001, dl. Boico a fost omul care a reusit sa tina Astroclubul pe linia de plutire in anii postrevolutionari. Datorita generozitatii Dl. Boico, Astroclubul si-a inzecit inventarul de carti al bibliotecii si are acum nu unul, ci mai mult de 4 instrumente astronomice, din care un telescop de 200mm si unul de 150mm. Datorita Dl. Boico, Astroclubul a continuat sa aiba o publicatie astronomica chiar daca ea a insemant cateodata doar o bucata de hartie copiata la xerox. Dl. Boico a fost si este un exemplu de generozitate si dedicatie pentru astronomie. Presedintele nostru de onoare.
    Jean Dragescu  
    nascut 1920
    Stabilit in Franta din 1941, Dl. Dragescu este cel mai vestit astronom amator roman din toate timpurile. Dansul se ocupa de fotografie de inalta rezolutie, lunara, planetara si solara. De asemenea, Dl. Dragescu face si fotografie la deep sky. Dl. Dragescu este donatorul majoritatii revistelor de astronomie aflate in biblioteca Astroclubului ca si a multor piese de echipament astronomic pentru diversi membri ai clubului. Asteroidul 12498 poarta numele de Dragescu, numit in cinstea acestui exceptional astronom.
    Membrii activi ai Astroclubului
    Adrian Bruno Sonka 
    nascut 1977
    Observatii vizuale la variabile, deep sky, asteroizi. Ocultatii astreroidale. Observatii CCD. Adi este unul din editorii Vegai
    Alin Tolea
    nascut 1973
    Observatii vizuale la deep sky. Astrofotografie deep sky si planetara. Ocultatii lunare razante (graze). Observatii CCD.
    Dan Stanescu
    nascut 1961
    Popularizarea astronomiei. Astronomie pe calculator.
    Dan Vidican
    nascut 1943?
    Observatii vizuale la planete. Unul din putinii experti in domeniu din Romania. Constructie instrumente astronomice. Observatii vizuale la Soare.
    Gabi Ivanescu
    nascut 197?
    Astrofotografie deep sky si meteori. Astronautica si aviatie.
    Laura Unci
    nascuta 1977
    ?
    Mihai Dascalu
    nascut 1977
    Popularizarea astronomiei. Mihai este la ora actuala custodele Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti, sediul Astroclubului.
    Ovidiu Cioroianu
    nascut 197?
    Observatii vizuale la deep sky si meteori. Astrofotografie deep sky. Ovidiu este si membru SARM.
    Stefan Calin
    nascut 1968
    Observatii vizuale. Astrofotografie lunara si deep sky .
    Valeriu Tudose
    nascut 1978
    Observatii CCD. Astrofizica teoretica. Valeriu este unul din editorii Vegai.
    Zoltan Deak 
    nascut 1962
    Astrofotografie la Soare, Luna, deep sky si meteori. Constructie instrumente astronomice. Omul nr. 1 in astrofotografie deep sky din Romania. Observatii vizuale la deep-sky si la Soare Astronomie Video. Zoli este tehnoredactorul si unul din editorii Vegai.

    Intoarcerea la pagina principala