Desen Astronomic


Introducere
Desenul este cea mai ieftina modalitate de a inregistra imagini astonomice. Pe langa un telescop, necesitatile sunt minime:
  • O foaie de hartie alba
  • Un creion negru moale. Sau doua creioane, unul unul obisnuit (HB), bine ascutit si unul moale, de preferat un creion de colorat (negru), nu asa ascutit.
  • O guma de sters foarte buna.
  • Un suport pentru hartie, o tableta de scris sau o coperta de carte/dosar cartonata.
  • Un ceas, pentru notarea timpului.
  • O lanterna cu lumina slaba si difuza, care sa acopere intreaga arie de desen. Pentru desenele la deep sky, lanterna trebuie sa dea culoare rosie (o lanterna alba acoperita cu un capac de plastic rosu inchis sau cu multa hartie rosie este solutia ideala).
    S-ar parea ca avem nevoie de mai mult de doua maini pentru a face un desen. Una sa miste telescopul (daca nu este motorizat), una sa tina hartia, una sa tina lanterna si una creionul. De obicei, prima incercare de desen astronomic se face incercad sa suplinim toate aceste functii cu doua maini. De aici si rata mare de descurajare si esec.
    Pentru a usura munca, e bine ca sa gasim o modalitate sa prindem lanterna de tbleta de desen, cu un suport de lemn stabil. Astfel am scapat de una din probleme.

    Cum se face?
    Primul lucru care trebuie stiut este ca desenul astonomic nu presupune prea mult talent artistic. Nebuloasele nu sunt Mona Lise, roiurile stelare nici atata. Doua reguli:

  • Pastrarea proportiilor. Pentru desenele la Deep Sky, trasarea pozitiilor stelelor mai stralucitoare e primul pas si aceasta ajuta mult la redarea corecta a proportiilor.
  • Desenezi ce vezi prin telescop. Fara inflorituri. Pentru observarea detaliilor fine/slabe, putem folosi mai multe oculare/puteri pentru a examina portiuni mai mici din imagine. De asemenea, folosirea vederii periferice ajuta mult observarea detaliilor slabe.
    Treaba seamana mai mult a desen tehnic decat a scoala de arta. Nu zic ca talentul artistic nu ajuta, dar nu e o cerinta.

    Ce se deseneaza?
    In principiu, orice:

  • Discurile planetare.
    Desenele se fac folosind un tipar standardizat. Desenele se pot trimite apoi la American Association of Lunar and Planetary Observers - A.L.P.O sau la British Astronomical Association. Pentru ca aceste doua organizatii folosesc tipare diferite, este bine sa vizitati site-urile respective pentru informatii.
    O referinta excelenta pentru amatorii de desen planetar este cartea "Laboratorul Astrofizicianului Amator", de regretatul Matei Alexescu, carte aparuta acum vreo 20 de ani in Colectia Cristal, editura Humanitas (cred). Se poate gasi la biblioteca, acum 5-6 ani eu inca se gasea acolo, la un loc cu alte carti ale lui Alexescu.
  • ObiecteDeep Sky
    Nebuloase, galaxii, roiuri stelare deschise si globulare, comete, pozitii de asteroizi.
    Pentru redarea diverselor detali in nebuloase se poate folosi si tehnica "degetului", se umple cu creion conturul nebuloasei/galaxiei, apoi de "subtiaza" portiunile mai difuze folosind guma de sters sau degetul!
    Nu este necesar sa desenati imaginile intr-un cerc. Concentrati-va mai mult pe obiectul de desenat si judecati proportiile dupa distantele si unghiurile intre stelele stralucitoare din camp, pe care le trasati primele.

    Galeria
    Prezentam mai jos o mica galerie de desen astronomic. Desenele au fost facute de Adrian Bruno Sonka, membru al Clubului, folosind o luneta 100mm f:7 la 45x. Campul este de apoximativ 1 °. Bruno a observat din Bucuresti (Berceni) si din Magurele, campusul Facultatii de Fizica din Bucuresti.
    Deep Sky





    Intoarcere la pagina principala